Βράβευση μαθήτριάς μας στους Στ΄ Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων

Η μαθήτριά μας Λίνα Ε. (Γ1) βραβεύτηκε κατακτώντας την 1η θέση στο ρητορικό αγώνισμα των Διττών Λόγων, με την ομάδα της «Αντίλογοι», στο πλαίσιο των Στ΄ Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων «Ρήσεις & Αντι-Ρήσεις»,  οι οποίοι διεξήχθησαν   στις 8 Μαΐου 2022, στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας! 

Ε. Λαλιώτου – Φιλόλογος

Διάκριση μαθητών/τριών μας στον Δ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας»

Δύο πενταμελείς ομάδες του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου μας, οι «Amici curiae» και «Argumentum e contrario», συμμετείχαν στον Δ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας» (προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου), ο οποίος διεξήχθη μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας. Η παρουσία και των δύο ομάδων ήταν εξαιρετική, και στους δύο αγώνες στους οποίους διαγωνίστηκαν, στο πλαίσιο του Α Προκριματικού Γύρου (20/03/2022). Η ομάδα «Amici curiae” προκρίθηκε στον Τελικό, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι καλύτερες ομάδες των Α και Β Προκριματικών Γύρων. Θερμά συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες μας!    

                                                                                 Ε. Λαλιώτου, φιλόλογος

Βράβευση μαθήτριάς μας στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη 2021»

Η μαθήτριά μας Λίνα Ε. (Γ1) απέσπασε το “Βραβείο Καλύτερου Εμπειρογνώμονα” εκπροσωπώντας την Κίνα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία/ Το δικαίωμα στην Προσβασιμότητα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο έγγραφο :

ΜΡΔ-2021Λήψη

Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning έργο «MySciencePlanet». (28-10-2021)

Το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο βραβεύθηκε με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το έργο eTwinning «My Science Planet», το οποίο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2020-2021 από τους μαθητές/ -τριες του τμήματος A4 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αίγλη Κούτρα, Βιολόγο. Εκτός από το ΒΠΓ, στο έργο συμμετείχαν σχολεία από τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και την Ιορδανία.

Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το έργο Erasmus+ «The ABC of Wonders-knowing our heritage». (28-10-2021)

Κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2019 έως 31/8/2021 το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο συμμετείχε ως εταίρος στο πρόγραμμα Erasmus+ 2018-1-RO01-KA229-049468 «The ABC of Wonders-knowing our heritage», του οποίου σκοπός ήταν η μελέτη της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO των χωρών-εταίρων της σύμπραξης (Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία & Ισλανδία). Για το έργο αυτό, το σχολείο μας τιμήθηκε με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning, αναβιβάζοντας τη δουλειά των μαθητών/ -τριών μας στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εθνική ετικέτα ποιότητας για έργο eTwinning του σχολείου μας: (24-9-2021)


Στο σχολείο μας απονεμήθηκε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το έργο e Twinning “Crossroads” που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2020-21  από τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β4 στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών μεσαίου επιπέδου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σοφία Ξυπολιά. Να σημειωθεί ότι για την ελληνική πλευρά, το έργο υλοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με μαθητές από σχολεία της Ισπανίας και της Ιταλίας με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού με τον τίτλοCrossroads, με θεματολογία από την σύγχρονη κοινωνική ζωή. Τα παραδοτέα του έργου είναι τρία ηλεκτρονικά τεύχη που είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.calameo.com/read/004344225aa83d4ee095b?authid=Cm43Y66vXJxH
https://www.calameo.com/books/0066589527cde712d799e?authid=5p7OjCxgGTey
https://www.calameo.com/books/0067086909c0c24888693
Συγχαρητήρια στους μαθητές για την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους!

Μαθητές μας απέσπασαν δύο πρώτα βραβεία σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Μαθητές μας απέσπασαν δύο πρώτα βραβεία σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Ο κορωνοϊός δεν λύγισε διοργανωτές και διαγωνιζομένους κι έτσι πραγματοποιήθηκε και τη φετινή, δύσκολη, λόγω και της τηλεκπαίδευσης, σχολική χρονιά ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Συμμετείχαν συνολικά 178 σχολικές μονάδες (72 από την Κύπρο και 106 από την Ελλάδα) και υποβλήθηκαν 757 μαθητικές δημιουργίες διαφόρων κατηγοριών. Μαθητές μας, απέσπασαν το 1ο βραβείο και στις δύο κατηγορίες στις οποίες συμμετείχαν, δηλαδή στην κατηγορία εικαστική δημιουργία με την παρουσίαση  «Γ. Σεφέρη, Ελένη: Η ποίηση με εικόνες»  και στην κατηγορία project με τη δράση «Μαθητές ξεναγοί στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης Ελλάδας και Κύπρου» (τα πρότζεκτ που υποβλήθηκαν ήταν 127).

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά!

1ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2021

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος  Γ2 γαλλικών : Νεκτάριος Ζ., Γιώργος Κ., Κωνσταντίνος  Κ., Μάγδα Κ., Χριστίνα Κ., Κυριάκος Κ., Γιώργος Κ., Δημήτρης Λ., Ναταλία Λ., Κωνσταντίνος Λ., Αλεξάνδρα Μ.,  Παναγιώτης Μ., Λουκάς Μ., Άννα Μ., Ηλίας Μ., Χάρης Μ.

κέρδισαν το 1ο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας 2021, στο επίπεδο γλωσσομάθειας Β1 (κατηγορία Philoxenia). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.ifg.gr/wp-content/uploads/2021/06/CONCOURS-NATIONAL-DE-LA-FRANCOPHONIE-PALMARES-2021-Vise.pdf

και https://www.ifg.gr/fr/news/classes-gagnantes-concours-francophonie-2021/

Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Ντόρα Λεονταρίδου

Διαγωνισμός Θαλής 2020-2021, Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του σχετικού διαγωνισμού 23 συνολικά μαθητές/τριες του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα « Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου, ώρα 10.00, στο ΚΤΙΡΙΟ ΝΕΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ – ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ 13Α ΑΘΗΝΑ.

Η πεντάδα των σχολείων με τις περισσότερες επιτυχίες σε σύνολο 220 μαθητών και μαθητριών Β’ γυμνασίου που προκρίθηκαν :

ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ23
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ14
ΕΚΠ/ΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Ε.13
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ13
ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ7

Η πεντάδα των σχολείων με τις περισσότερες επιτυχίες σε σύνολο 187 μαθητών και μαθητριών Γ’ γυμνασίου που προκρίθηκαν:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ16
ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ13
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ9
HOMO EDUCANDUS-ΑΓΩΓΗ6
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ6

Αριστείο διάκρισης

Ο μαθητής Ιωάννης Μ. του ομίλου “Επιστήμη Τέχνη και Μαθηματικά” (τμήμα Α3) έλαβε αριστείο διάκρισης στο Διαγωνισμό Μαθηματικών Γρίφων του «1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ» που διεξήχθη διαδικτυακά στις 8 Απριλίου 2021. Μεταξύ των ομιλητών του 1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ ήταν: Ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Μ.Ι.Τ. και ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

http://gym-peir-athin.att.sch.gr/wp-content/uploads/2021/04/ΔΙΑΚΡΙΣΗ-Μ-Α3.pdf

Διάκριση μαθητών μας στο Πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα σκάκι γυμνασίων 2021

Το σχολείο μας συμμετείχε στο πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα σκάκι γυμνασίων 2021 με 2 ομάδες. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές το πρωτάθλημα έγινε μέσω του διαδικτύου λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά και φέτος συμμετείχαν ομάδες από όλη τη χώρα. Η Α’ ομάδα μας κατέκτησε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα με 5 νίκες 1ισοπαλία και 1 ήττα. Ενώ η Β’ ομάδα μας ισοβάθμησε στη 15η θέση.

Διάκριση μαθητών/τριών μας στον Γ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας»
Η πενταμελής ομάδα του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου μας, «Ραδαμάνθυος Κρίσις», συμμετείχε στον Γ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας» (προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου), ο οποίος διεξήχθη μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας.
Η ομάδα μας διαγωνίστηκε στον Α΄ Προκριματικό Γύρο (21/03/2021) και, μετά από τρεις αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος, προκρίθηκε στον Τελικό, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι καλύτερες ομάδες των Α΄ και Β΄ Προκριματικών Γύρων.
Μαθητής της ομάδας μας βραβεύτηκε ως ο 2ος καλύτερος ομιλητής του Α΄ Προκριματικού Γύρου.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
Ε. Λαλιώτου, φιλόλογος

Βράβευση εισήγησης στο 5ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο του ΕΚΕΔΙΣΥ


Στο 5ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας» που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάστηκαν 196 εισηγήσεις σύγχρονα και 351 ασύγχρονα. Οι εισηγήσεις αξιολογήθηκαν και είκοσι (20) από αυτές, βραβεύτηκαν. Θα δημοσιευτούν σε ξεχωριστό τόμο με ISBN. Ο τόμος με τις βραβευμένες εισηγήσεις και τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευθούν τον Μάρτιο 2021.

Ανάμεσα στις είκοσι βραβευμένες εισηγήσεις είναι και η εισήγησή μας με τίτλο: «Παιχνίδια Ιστορίας. Δημιουργικότητα και συνεργασία στον Όμιλο Ιστορίας του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου». Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του Ομίλου Ιστορίας που λειτούργησε τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18 καθώς και τα δέκα επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές/τριές μας. http://ekedisy.gr/?p=13190

Έλενα Γκίκα, Μαίρη Μπελογιάννη, καθηγήτριες φιλόλογοι, υπεύθυνες του Ομίλου Ιστορίας.

«Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη 2020»


Με επτά (7) μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής, το σχολείο μας, για 4η συνεχή χρονιά, έλαβε μέρος στην 5η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη- ΜΡΔ 2020», η οποία τελεί υπό την αιγίδα τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ.
Λόγω της ανάγκης τήρησης μέτρων αυξημένης προστασίας ενάντια στην εξάπλωση της COVID-19, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε, στις 11-13/12/2020, μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας, με τη συμμετοχή 381 μαθητών και μαθητριών από 123 σχολεία της χώρας.
Στη συγκεκριμένη προσομοίωση, η οποία επικεντρώνεται στη διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον των Επιτροπών που λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και αφορούν μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, η πολύ καλή παρουσία των μαθητών/τριών μας (οι οποίοι/ες συμμετείχαν σε Επιτροπές με μαθητές/τριες Λυκείου) αποτυπώθηκε και με τις διακρίσεις που απέσπασαν. Μαθήτριά μας, η οποία επελέγη για να παρουσιάσει στην Ολομέλεια το Σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής της, έλαβε και το «Βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη», ενώ τέσσερις μαθητές και μαθήτριες απέσπασαν «Εύφημες Μνείες» για τις επιδόσεις τους.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας τόσο για την παρουσία τους όσο και για τη συνεισφορά στο έργο των Επιτροπών τους.
Ε. Λαλιώτου, φιλόλογος

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για eTwinning έργο του σχολείου μας


Το σχολείο μας έλαβε την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για τη συμμετοχή του στο έργο eTwinning World 2.0” κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό έργο H2020 «Open Schools for Open Societies – OSOS», οι μαθητές από τα τμήματα Γ1, Γ3 και Γ4 (προχωρημένο επίπεδο στο μάθημα Αγγλικών) συνεργάστηκαν με μαθητές από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία με σκοπό τη διερεύνηση περιβαλλοντικών προβλημάτων των περιοχών τους και την από κοινού πρόταση λύσεων και τρόπων αντιμετώπισης.
Το τελικό προϊόν του έργου βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://vimeo.com/426589960
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Οικονομίδου (Αγγλικής, ΠΕ06)